Belgisk vallhund

Valpar födda 14-09-05 finns till salu efter:

Divyx Black Label af Damon (Damon du Bois du Tôt & Diesel de Bruine Buck) and Bazzakulls Dorothy (WW-08 Emmabourne Moonshadow & Xurit’s Danza)

Båda föräldradjuren har friröntgade höfter och armbågar, utställnings-meriterade och har godkänt MH.

Dinza_Vegas  vegas_130825

Vi är medlemmar i Rasklubben för Belgisk Vallhund

Svenska Kennelklubbens beskrivning av Belgisk Vallhund:

( http://www.skk.se/hundraser/belgisk-vallhund-groenendael/ )

Historik

Rasen består av fyra olika varianter, groenendael, laekenois, malinois och tervueren, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg. Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund. I slutet av 1800-talet började man intressera sig för att bilda en mer homogen ras och fastställde en rasstandard med tre tillåtna pälsvarianter. Avelsarbete ledde fram till att rasens typ och temperament stabiliserades under början av 1900-talet. Rasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter.

Användningsområde

Rasen är ursprungligen en vallhund, men är i dag en brukshund som passar till alla brukssportens grenar. Det är en mångsidig tjänstehund såväl som en utmärkt familjehund. Den passar bäst i en aktiv familj.

Hälsa

Den är en frisk och sund ras även om defekter givetvis förekommer. Följande ärftliga defekter ska särskilt observeras; höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED), osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklar). Samtliga defekter har i nuläget en förhållandevis låg spridning, varför de också är lätta att bekämpa utan att riskera alltför stora genetiska förluster på andra områden. Men vad man har kunnat se under senare år är att andelen hundar med ED fördubblats.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 62 cm och tikar ca 58 cm. Vikt för hanar är ca 25–30 kg och tikar 20–25 kg. Den är en medelstor och kvadratisk hund som ska utstråla elegans och kraft. Rasen finns i fyra varianter; groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och röd eller grå fawn med svarta hårtoppar, malinois är släthårig och röd fawn och laekenois är strävhårig och röd fawn med spår av svärtning.

Pälsvård

Belgaren är inte en ras som kräver någon extrem pälsvård. Pälsen är konstruerad för att ”sköta” sig själv. Naturligtvis bör den badas när den blivit smutsig och borstas igenom någon gång i månaden samt vid fällning.

NYHETER:

Ur bildgalleriet…

Mangusta1 1v_brun_tik 2v_brun_hane 6v_HappyHeart_1

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031