Luna

luna_040820Luna är vår äldsta birma, som i februari 2012 är 10 år gammal! När vi tittar på varann så står tiden stilla…. Mellan oss finns ett osynligt band som förenar oss i kärlek…. Ett sådant lugn, en sådan värme och trygghet, din tass i min hand -människa och katt är fantastiskt!Den 4 februari 2002 föddes min lilla Luna i en kull på fyra. Hon var ensam solid blåmaskad birma, medan syrran var blåtabby och brorsorna likaså.  Luna är min ögonsten och fick sitt namn efter mångudinnan Luna i antikens Rom och sina safirblå vackra ögon… Hon är min första birma och om henne skulle jag nog kunna skriva en hel bok! Hon är så rolig med sina upptåg och mer lik en hund faktiskt…

S*Mandelstenens Daniella, SBI a

Jag hade redan från början planer på att använda Luna till sällskap/avel. Hon födde A-kullen med 3 kattungar sommaren 2003 med lilatabbymaskade EC S*Piggelins Allan Edwall (Lille Skutt)! Jösses vad kul det var med kattungar! Jag fick blodad tand när förlossning och ”allt” gick så väldigt bra så det blev fler kullar efter denna duktiga avelshona!

Jag fick förmånen att köpa Luna i maj 2002 av S*Mandelstenens uppfödare Kristina Norén i Örebro. Jag förtrollades omedelbart av lilla Lunas vackra blå ögon och charmfulla sätt och bestämde mej snabbt för henne. Kristina hade varit en underbar ”katterimamma” som en dag i maj överlämnade sin skatt till oss i Karlskoga. Sedan den dagen har mitt liv äntligen ”fallit på rätt plats igen” efter att jag förlorade min förra katt (en vit perserhona som jag kallade Zinda) i en trafikolycka hösten 2001. Luna fann sig bra och växte snabbt till en liten tjej som fick följa med på sin första utställning för ungdjur i juni, där hon fick ett excellent omdöme på allt (förutom en framkil…). I januari 2003 var hon med på Nerkes Kattklubbs klubbmästerskap och blev nom + Ex1. Men nu blir hon nog inte med på fler utställningar eftersom hon har sin framkil och är tänkt som sällskap och avel. Istället har hon fått genomlida tester för FIP, FIV, FELV och chlamydia som alla är negativa….

Luna är nu en stolt kattfröken som nu har blivit mamma. Hon fick sin A-kull den 10 juli 2003 i färgerna blåtabby och lila. Luna är en nyfiken och framåt hona som älskar att gosa i sängen, äta Sheba i alla smaker utom kalv, orsaka spännande ljud t ex genom att spola i toaletten eller att sätta på teven själv och ”prata” massor. Hon har också upptäckt att det går utmärkt att väcka matte mitt i natten genom att knuffa sig själv under halsen på den sovande matten och långdraget gnälla -då brukar matte i 9 fall av 10 gå upp och fixa käk! Luna är den sociala Birman personifierad – tom när matte går på toa så är hon med och gör samma bestyr. Skulle det vara så att Luna är toafärdig först så hoppar hon upp i mattes knä i väntan på att även matte ska bli klar…. 🙂

Jag måste bara tillägga, nu när Luna fått bebbar, att jag är mäkta imponerad av hennes arbete med ungarna. Hon är ständigt på sin vakt om de busar för mycket och ger dem då en reprimand i form av nafs eller en resolut nackning till platt golvläge samtidigt som  hon sparkar med bakbenen…. Och jösses vad hon pratar med dem! Det hörs burr och kurr och kutter och jam i omgångar under de vakna timmarna på dygnet… Hon är tolerant mot de små människobarn som tittar på hennes små och låter dem klappa dem försiktigt om de bara tvättar sina händer först.

Luna födde B-kullen den 24 mars 2004, där pojkvännen heter IC S*Stoneridges Fantasy of Fame (Hjalmar). Han är chokladmaskad och deras 3 ungar kan man se på kattungar-sidan. Även denna gång gick förlossning bra och Luna skötte sej utmärkt. Det blev också Luna som fick C-kullen den 13 februari 2005, fast jag trodde Lilo skulle hinna före. Denna kull bestod av fyra godingar med stolt pappa EC S*Forzas Farina (detta blev hans sista kull innan kastrering). Luna har enorma mjölkresurser och det räckte gott till allihop! Med stort tålamod och lekfullhet omväxlande med resoluta uppfostringsmetoder så lyckades hon återigen föda upp sin kull! Verkar som att Luna älskar att ta hand om sina bebisar!

Sin fjärde kull, F-kullen, födde Luna som vanligt utan problem. Plopp, plopp på rad bara kom dom ut inom loppet av 1½ timme. Fyra stycken. Pappa Hjalmar verkar lämna brunt och choklad… 🙂 Begriper inte hur fertil Luna är -hon satte igång att löpa igen med höga vrål när bebisarna bara var sex veckor gamla! Tackar för p-pillren.. 😉

Sommaren 2006 har varit kul för Luna. Hon har accepterat löplina och koppel äntligen. Fast en del svårigheter på vägen var det allt, -som när hon fick se en grannkatt och tog full fart och rusade rakt mot katten ovetande om det obehagliga stopp som väntade. -Nääää, hann jag skrika innan jag fick se Luna flyga högt i skyn och liksom framåt-bakåt av rekylen från den långa löplinan. Efter detta äter hon mest gräs. Stilla sittande. Och solar sej! Massor av sol denna sommar.

Den 19 november 2006 föddes så G-kullen.  Pappan till kullen, Bamse, hade jag spanat in en tid. Deras möte gav resultat direkt! Tre identiska bruntabbiga pojkar, som jag länge hade svårt att skilja på. Som vanligt så födde Luna utan problem. Enda problemet var att jag (matte) somnade innan jag sett om sista moderkakan verkligen kommit ut. Mycket orolig blev jag när jag på morronkvisten upptäckte att Luna inte var så smal som hon brukar vara efter avklarade förlossningar. Ilade förståss till vetrinären direkt. De små fick vänta hemma. Vetrinären såg på ultraljud att ”något” fanns kvar i livmodern, dock ingen unge. Så fick Luna sitt livs första medicin! Penicillin för att ”mota Olle i grind” som vetrinären uttryckte det. Efter ett par dagar var allt som vanligt för Luna, med ungar snuttande och livet på topp!

Luna har nu fått sin sista kull, I-kullen I-kullen med IC Caesar. Hon har blivit lycklig (och barnslig) kastrat. Leker som aldrig förr och har fått lite större frihet att vistas utomhus numera. Hoppas och tror att livet som kastrat passar Luna och att hon framöver nöjer sej med att vara barnvakt/extramamma åt Marabos bebisar! Det var med lite sorg i hjärtat som jag godkände att hennes livmoder opererades bort efter sista kullen, men jag tror att hennes kropp nu fått nog av bebisar.

 

 

NYHETER:

Ur bildgalleriet…

Mangusta1 1v_brun_tik 2v_brun_hane 6v_HappyHeart_1

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031