Skötselråd valp

tobbe_valp

GRATTIS TILL EN NY FAMILJEMEDLEM!

När du får hem din valp så är den minst 8 veckor gammal. För familjen och valpen är det mycket som är nytt så  här kommer några råd och tips:

 

 

Utfodring:

Valpen äter 4 ggr per dag. Angående mängden mat, -följ riktmärket på foderförpackningen som valpen äter, torrfoder ges uppblött (legat i vatten ca en timme innan servering). När valpen är ca 3 månader så kan man börja ge 3 ggr om dagen och vid ca 6 månader gå över till 2 mål om dagen (eller då valpen börjar hoppa över mål själv och inte vill äta så ofta).
Med valpen följer 1kg av den mat som den fått äta hos mej (medföljer också 2-3kg prova-på-foder från andra fodertillverkare) som räcker de första dagarna i det nya hemmet.
Det är inte ovanligt att valpen äter sämre i början då den kommer till sitt nya hem. Det är mycket som är nytt och den kan sakna sin mamma och syskon…
Ställ ner maten till valpen och vill den inte äta inom 15 min så ta bort skålen och låt den stå över denna måltid.
Valpen med sina bedjande ögon tar lätt över och det är lätt att man ger något som är godare och då har man ett framtida bekymmer med maten så var konsekvent! Undvik att ge din hund människomat\godis, som ofta innehåller socker (varpå du måste borsta tänderna på hunden).
Om du vill byta foder så blanda successivt ut det gamla fodret med det nya under några dagar så valpmagen sakta vänjer sej vid förändringen.

Vaccinationer:

Valpen är avmaskad Milbemax när du får hem den. Den är vaccinerad vid ca 8 veckors ålder och re-vaccinationen görs när valpen är ca 12 veckor gammal och därefter årligen (eller efter rek. av vaccinationstillverkaren). Avmaska gärna din hund årligen innan vaccination fortsättningsvis.

Motion:

Det är viktigt att valpen inte övermotioneras och låt den leka med jämnstora hundar i lugn takt.
Miljöträning är vad din valp behöver, -koppelträning men inte långa promenader.
Vänta med promenader till den är ca 6 mån och utöka promenaderna i lagom takt.
Med valpen följer ett halsband och koppel att starta med.
Kan varmt rekommendera att delta med valpen på en valpkurs, som brukar vara populära, anmäl i god tid.

Sömn, ensamträning:

En valp behöver mycket sömn för att kunna utvecklas.
Låt den sova i lugn och ro.
Med valpen följer en filt, med lukt av mamma och syskon att placeras i sovplatsen för extra trygghet.
Välj ut en plats för valpen att sova ostört och lär särskilt små familjemedlemmar respektera denna plats. Var konsekvent om du bestämt att valpen inte ska få sova i t ex din säng eller i soffor, annars blir valpen förvirrad.
Vänj valpen vid att vara ensam en kort stund från början, t ex gå ut med soporna eller hämta posten, och utöka ensamtiden när valpen känner sig trygg och hemma.

Rumsrenhet

En liten valp är alltsom oftast kissnödig, så en snabb kisstur är att rekommendera efter varje ät- lek och sovstund. Passa valpens lite oroligt sökande beteende, för då är den nödig! All form av bestraffning försenar inlärning, -rumsrenhet är precis som hos människobarn en mognadsfråga.

Kloklippning:

När ni får hem er valp så har den den blivit kloklippt regelbundet ca varannan vecka. Fortsätt gärna med detta intervall då valpen är van vid detta, då minimerar man de problem som lätt kan kan uppstå när man klipper klorna på sin hund.
Det är inte så lätt att avgöra exakt hur mycket man ska klippa, strax ovanför den röda pulpan som syns inne i klon (om inte klon är svart -då är det svårare) men ett tips är att klorna ska aldrig bli så långa att man hör att de stöter mot golvet när hunden går. Skulle olyckan vara framme så man råkar klippa i pulpan så ta det bara lugnt! Doppa klon i potatismjöl så att det slutar blöda och fortsätt klippa som vanligt. Många gör här misstaget att ömka valpen och man får då problem i fortsättningen med att klippa klorna på sin hund, men följer man dessa råd så brukar det fungera även i fortsättningen.

Pälsvård (amrikansk cockerspaniel)\hantera valpen

Borsta\kamma valpen flera gånger i veckan så vänjer den sig vid detta.
Lär den att du får öppna käkarna och titta i munnen på tänder, känna över kroppen och tassarna.
Kom ihåg att stunden med pälsvård skall vara lustbetonad.
Amrisen behöver trimmas minst 4 ggr per år. Alternativt kan du trimma ner pälsen på våren och låta den växa ut under året på kroppen för att vara lite längre och värmande under vinterhalvåret, dock behöver ansiktet och särskilt insidan av öronlappen trimmas\klippas kort ofta.
Undersidan av tassarna bör också klippas ofta, mindre tramp-yta innebär mindre smuts =)
Det är inte svårt att trimma sin hund själv och väl värda pengar att investera i en trimmaskin (finns olika sorter och prisklasser).
Snö fastnar i pälsen, tänk på att ta bort den efter promenaderna.
Håll pälsen ren med ett milt hundschampo\balsam. Med valpen följer en prova-på-förpackning schampo.
Det är lättare att sköta pälsen och borsta ut tovor när pälsen är ren.

Barn\valp

Låt inte valpen hoppa ner från knä eller möbler, det sliter på deras rygg och leder. Dom kan landa illa och slå sej.
Har ni barn i familjen, låt dom aldrig bära på valpen utan låt dom sitta på golvet och ha valpen i knät istället!
Lär barnen att respektera valpen och dess sömnbehov. Valpen ska också lära sej respektera barnen, som ska stå i högre ”rang” naturligt i flocken.
Med valpen följer en pip-leksak, som brukar uppskattas =)
Låt inte valpen bita i händer och fingrar! Jag har använt kommandot ”NEJ!” till valpen då den bitit och gett den något som den får bita i istället.

Dolda-Fel-Försäkring

Genom Folksam har min uppfödnings valpkullar en sk ”dolda-fel-försäkring”, som täcker ”fel” på valpen som funnits hos valpen sedan födseln men som inte kunnat upptäckas vid den sedvanliga vetrinärkontrollen i samband med försäljningen. Jag har fått mej förklarat att det kan t ex röra sej om att hunden inom tre år efter försäljningen får en njursvikt, som man kan konstatera beror på medfödda missbildade njurar,.. Det är alltså ett exempel på ett sådant ”dolt” fel som förelåg vid försäljningen men som inte kunde upptäckas då.

Framtida kontakter

Jag finns tillhands under hela valpens livstid, -bättre att fråga en gång för mycket! Jag uppskattar verkligen framtida kontakt, och det finns inget roligare än att få en bild hemmejlat av en välmående vuxen hund som man en gång fött upp som valp =) Jag kommer också att anordna en valpträff när valparna i kullen hunnit bli några månader och ni kommer att inbjudas att delta med er valp. I skrivande stund finns Facebook-gruppen ”Amrisar och Heliga Birmor” avsett som ett gemensamt forum för mina valp- och kattungeköpare där vi kan dela erfarenheter och information om våra småttingar om vi vill! Varmt välkomna dit (*Gilla*)!

~~~~ LYCKA TILL MED VALPEN! ~~~~

NYHETER:

Ur bildgalleriet…

Mangusta1 1v_brun_tik 2v_brun_hane 6v_HappyHeart_1

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031